Zoeken met je metaaldetector in Engeland

In Engeland gelden vrijwel dezelfde regels als in Nederland: niet zoeken op archeologisch beschermd gebied en altijd toestemming vragen aan de eigenaar van de grond. Daarnaast geldt dat vondsten die ouder zijn dan 50 jaar niet geëxporteerd mogen worden zonder een zogenaamde “Export License”.

Hieronder in het kort een handleiding met bijbehorende documenten voor diegenen die graag hun vondsten legaal het land uit willen krijgen.


 • Vraag ALTIJD toestemming aan de landeigenaar!.
 • Registreer bij voorkeur iedere vondst die je doet met een GPS, zit ingebouwd in de meeste moderne smart phones (hiervoor zijn kleine ziplock-bags met schrijfvlak ook erg handig).
  Er zijn er verschillende apps voor je mobiele telefoon, zo heeft Quest bijvoorbeeld een app QUESTGO waarmee je je metaaldetector met je telefoon kan verbinden.
 • Maak aan het eind van de reis foto’s van je vondsten (zowel van de voor- als achterkant). Het liefst met een gewone -, of forensische liniaal erbij.
 • Laat je vondsten achter bij de landeigenaar, bij een bekende of stuur ze op naar de archeoloog (FLO) in Engeland. Het is ten strengste verboden om je vondsten zomaar mee te nemen over de grens.
 • Vul het formulier in wat hieronder staat (ELU Form C).
 • Stuur de formulieren (met duidelijke foto’s van de vondsten!) op naar de Export Licensing Unit is:

  Export Licensing Unit
  Arts Council England
  21 Bloomsbury Street
  London
  WC1B 3HF

 • Mocht je een extreem interessante of belangrijke vondst doen, haal er dan direct een archeoloog bij (zie hieronder voor een link naar de lijst met archeologen).
 • Vraag degenen die de vondsten bewaard om de vondsten naar jou te sturen zodra de export vergunning bij hem of haar binnen is.
blank
Author: Les Chatfield
Aanvraag Export VergunningAanvraagformulier export vergunning (ELU Form C)arts council england logo
Lijst met archeologen per gebiedLijst van FLO’s per district voor het aanmelden van vondsten

 

blank
Hier een voorbeeld van een goedgekeurde export vergunning met stempels.

 

Als de Export Licensing Unit van de Arts Council England je papieren ontvangen heeft, en alles klopt wordt er een licentie gemaakt.

Zie het “voorbeeld van een export vergunning“. In het formulier worden gaatjes geponst waardoor de letters ACE (Arts Council England) kunt zien, de datum van de goedkeuring en het woord ”approved”.

Deze export vergunning wordt naar degene gezonden waar de vondsten in bewaring liggen, hij/zij kan dan de licentie in een envelop op de buitenkant van de doos plakken (met “Export License” duidelijk vermeld) en zo naar jou sturen.

Bereid je dus goed voor: neem een doosje met daarop alvast je adresgegevens en een envelop voor de export vergunning mee, en laat deze samen met £10-15 (of meer natuurlijk) voor de porto en de moeite achter bij diegene die je behulpzaam is.

Het handigste is om de papieren van huis uit op te sturen. Je kunt dan rustig een lijst maken van je vondsten en de foto’s van deze (uitgeprint) toevoegen.

Doorgaans heb je na ongeveer 8 a 10 weken je vondsten geheel legaal thuis!


Voor die boeren of grondeigenaren die het eisen (dat zijn er weinig) is er een Land Owner Contract.

Als je gebruik maakt van een losse GPS kun je deze het beste instellen op British National Grid Reference

Voor een Garmin kies je:

   • Stel in
   • Positieweergave
   • Brits grid

Door deze waarde te gebruiken in plaats van het Nederlandse grid krijg je waarden die de archeoloog (waar je de vondsten meld) direct kan invoeren.

Bij gebruik van het Nederlandse grid moeten de waarden eerst geconverteerd worden en dat kost (onnodig veel) tijd waardoor je de vondsten dus ook minder snel terug zal hebben.

Als je voor jezelf de coördinaten weer wilt terug rekenen naar Nederlandse coördinaten die je kunt gebruiken in bijvoorbeeld Google Earth, (wat wij van de Geschiedenis Jagers ook gebruiken) dan is deze website daarvoor handig:

http://www.onlineconversion.com/map_osg-latlon.htm